Explorarea Capului Verde: arhipelagul de diversitate și vitalitate al Africii

Introducere în Cabo Verde

Amplasat în Oceanul Atlantic de Nord, la vest de Senegal, se află arhipelagul încântător al Capului Verde. Cuprinzând un grup de insule cu o suprafață totală de 4.033 km pătrați, această țară din Africa de Vest se mândrește cu peisaje vulcanice accidentate și o coastă care se întinde pe 965 kilometri. În ciuda lipsei resurselor de apă dulce, cu zero km pătrați de apă, Cabo Verde prezintă un amestec fascinant de teren abrupt, stâncos și un climat temperat care a modelat viața și cultura poporului său.

Geografie și climă

Așezarea geografică a Capului Verde este marcată de caracteristicile sale abrupte, accidentate și vulcanice. Cel mai înalt punct de altitudine din arhipelag se găsește la Muntele Fogo, un vulcan de pe insula Fogo, care atinge 2.829 de metri. Acest peisaj dramatic este temperat de un climat care variază de la veri calde și uscate până la precipitații slabe și neregulate. Mediile naturale ale insulelor variază considerabil, de la apartamentele de sare din est, exploatate pentru depozitele lor extinse, până la insulele mai fertile din sud, care susțin populații mai mari.

Resurse naturale și utilizarea terenurilor

În ceea ce privește resursele naturale, Cabo Verde este înzestrat cu sare, rocă bazaltică, calcar, caolin, pește, argilă și gips. Sectorul agricol, care utilizează 18,60% din teren, produce banane, porumb, fasole, cartofi dulci, trestie de zahăr, cafea, arahide și pește. În special, terenul forestier al țării acoperă 21% din suprafață, în timp ce terenul irigat a fost estimat la 35 km pătrați în 2012. În ciuda provocărilor precum degradarea fertilității solului și deteriorarea vegetației din cauza agriculturii și a pășunatului animalelor, aceste insule susțin o gamă diversă de produse agricole.

Populația și urbanizarea

În iulie 2020, Cabo Verde găzduia aproximativ 583.255 de persoane. Distribuția acestei populații pe cele nouă insule locuite este variabilă, influențată în mare măsură de condițiile climatice și de mediu ale insulelor. Praia, capitala situată pe insula Sao Tiago, găzduiește aproximativ jumătate din locuitorii națiunii, servind ca un centru vibrant de activitate și cultură. O altă zonă urbană semnificativă include Mindelo pe insula nordică Sao Vicente. În ansamblu, populația urbană a constituit 66,70% din total în 2020, evidențiind o tendință spre urbanizare.

Limbă, cultură și economie

Limba oficială a Capului Verde este portugheza, reflectând istoria colonială și legăturile culturale cu Portugalia. Economia Capului Verde este diversificată în diverse sectoare, inclusiv alimente și băuturi, prelucrarea peștelui, fabricarea încălțămintei și a confecțiilor, mineritul sării și repararea navelor. Produsele agricole formează coloana vertebrală a economiei rurale, în timp ce industriile națiunii răspund atât nevoilor locale, cât și cererilor de export. În special, Spania și Portugalia apar ca parteneri comerciali principali, subliniind integrarea insulelor în economia mondială.

Infrastructură și dezvoltare

Progresele de dezvoltare au fost impresionante în ultimii ani, cu o rată de electrificare ajungând la 92,6% din populația totală până în 2016. PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 7.000 de dolari în 2017, indicând o creștere economică treptată. Dezvoltarea infrastructurii în echipamente de transport, combustibili și produse industriale este în mare parte importată, Portugalia, Spania, Olanda și China fiind parteneri cheie de import. În schimb, exporturile din Cabo Verde constau în principal în combustibil (reexporturi), încălțăminte, articole de îmbrăcăminte, pește și piei, prezentând diversitatea și potențialul activităților sale economice.

Concluzie

Capul Verde este o țară de o diversitate, rezistență și frumusețe remarcabile. De la vârfurile sale vulcanice până la centrele sale urbane vibrante, cum ar fi Praia și Mindelo, insulele stau ca o mărturie a spiritului durabil al poporului său. În ciuda provocărilor geografice și de mediu, națiunea și-a sculptat o nișă în arena globală prin activități economice strategice, bogăție culturală și eforturi de dezvoltare durabilă. Pe măsură ce lumea privește mai atent la potențialul Africii, Cabo Verde strălucește puternic ca un far al progresului și diversității.

Date despre țară

Codul de țară CV
Regiune Africa
Suprafață 4033 km pătrați
Suprafața uscatului 4033 km pătrați
Suprafața apei 0 km pătrați
Suprafață agricolă 18.60%
Suprafață păduri 21.00%
Cel mai jos punct de cotă n/a
Cel mai înalt punct de cotă Mt. Fogo (a volcano on Fogo Island) 2,829 m
PIB/locuitor $7,000 (2017 est.)