Explorarea Cambodgiei: o bijuterie în Asia de Sud-Est

Amplasată în inima Asiei de Sud-Est, Cambodgia este o țară cu contraste fascinante, unde ruinele antice șoptesc povești despre un trecut glorios, iar orașele vibrante pulsează cu promisiunea viitorului. Mărginită de Thailanda la vest, Laos la nord, Vietnam la est și Golful Thailandei la sud, Cambodgia se mândrește cu o locație strategică care i-a influențat istoria și cultura timp de secole.

Geografie și climă

Regatul Cambodgiei acoperă o suprafață totală de 181.035 km pătrați, cu 176.515 km pătrați de teren și 4.520 km pătrați de apă, delimitând bogata sa diversitate topografică. Este înconjurat de granițe terestre care se întind pe 2.530 km, atingând Laos, Thailanda și Vietnam. Coasta cambodgiană, o întindere pitorească de 443 km de-a lungul Golfului Thailandei, completează terenul predominant plat al națiunii, intercalat cu munți în sud-vest și nord.

Oferind un climat tropical, Cambodgia experiențele un sezon musonic din mai până în noiembrie și un sezon uscat din decembrie până în aprilie. Acest climat cuprinde variații minime de temperatură sezonieră, dar afectează în mod semnificativ viața agricolă și de zi cu zi a cambodgienilor.

Topografie

În centrul geografiei Cambodgiei se află terenul său variat – de la câmpii luxuriante, joase, până la munții accidentați din sud-vest și nord. Aceste peisaje nu numai că oferă priveliști uluitoare, dar găzduiesc, de asemenea, Phnum Aoral, cel mai înalt punct de altitudine al țării, la 1.810 m, juxtapus Golfului Thailandei, cel mai scăzut punct al său la nivelul mării.

Resurse naturale și economie

Cambodgia este înzestrată cu resurse naturale abundente, inclusiv petrol și gaze, lemn, pietre prețioase, minereu de fier, mangan și fosfați, alături de un potențial hidroenergetic semnificativ și terenuri arabile fertile. Cu 32,10% din teren dedicat agriculturii și 56,50% acoperit de păduri, economia Cambodgiei depinde în mod tradițional de agricultură, orezul, cauciucul, porumbul, legumele, caju, maniocul și mătasea fiind enumerate ca produse agricole primare.

Țara și-a diversificat activitățile economice de-a lungul anilor, asistând la o creștere a turismului, a articolelor de îmbrăcăminte, a construcțiilor, a măcinării orezului, a pescuitului, a produselor din lemn, a cauciucului, a cimentului, a mineritului de pietre prețioase și a textilelor. Comerțul joacă un rol crucial, principalii parteneri de export incluzând Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Japonia, China, Canada, Spania și Belgia, concentrându-se pe produse precum îmbrăcămintea, lemnul, cauciucul și orezul.

Demografie și urbanizare

În iulie 2020, Cambodgia avea o populație estimată la 16.926.984, cunoscuți predominant sub numele de cambodgieni sau khmeri. Limba oficială este khmera, vorbită pe toate întinderile vaste ale țării, de la zonele urbane pline de viață până la peisajul rural senin. În ciuda faptului că este dens populată în regiunile din jurul Phnom Penh și de-a lungul venelor râurilor Tonle Sap și Mekong, Cambodgia are o populație urbană de doar 24,20%, dezvăluind o structură demografică în mare parte rurală.

Phnom Penh, capitala, este cea mai mare zonă urbană cu aproximativ 2,078 milioane de locuitori, încapsulând dinamismul și bogăția culturală a Cambodgiei.

Provocări moderne și progres

Economia cambodgiană a demonstrat rezistență și creștere, cu un PIB pe cap de locuitor de 4.000 de dolari în 2017, determinat de diverse industrii, de la turism la agricultură. Cu toate acestea, provocări precum electrificarea rămân, cu un procent mic din populație încă fără energie electrică în 2017, subliniind problemele de dezvoltare în curs.

În plus, Cambodgia continuă să se concentreze pe îmbunătățirea infrastructurii, a asistenței medicale, a educației și a practicilor durabile pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor săi, păstrându-și în același timp bogatele resurse naturale și patrimoniul cultural.

Concluzie

Cambodgia, cu peisajele sale uimitoare, istoria bogată și cultura vibrantă, este o dovadă a spiritului și rezistenței poporului său. Pe măsură ce navighează pe calea modernizării și dezvoltării, Cambodgia rămâne o țară vitală în Asia de Sud-Est, oferind lecții în conservarea, creșterea și puterea durabilă a comunității.

Date despre țară

Codul de țară CB
Regiune East Asia/Southeast Asia
Suprafață 181035 km pătrați
Suprafața uscatului 176515 km pătrați
Suprafața apei 4520 km pătrați
Suprafață agricolă 32.10%
Suprafață păduri 56.50%
Cel mai jos punct de cotă Gulf of Thailand 0 m
Cel mai înalt punct de cotă Phnum Aoral 1,810 m
PIB/locuitor $4,000 (2017 est.)