O prezentare cuprinzătoare a Botswanei

Geografie și climă

Botswana, o țară fără ieșire la mare situată în Africa de Sud, la nord de Africa de Sud, se întinde pe o suprafață de 581.730 km pătrați. Geografia națiunii se caracterizează printr-un amestec de 566.730 km pătrați de teren și 15.000 km pătrați de apă. Țările vecine includ Namibia cu o frontieră de 1.544 km, Africa de Sud cu 1.969 km, o frontieră minimă cu Zambia la 0,15 km și Zimbabwe care se extinde la 834 km. În ciuda dimensiunilor sale semnificative, Botswana nu are litoral. Clima este semiaridă, experimentând ierni calde și veri fierbinți, ceea ce afectează platoul în mare parte plat până la ușor de rulare. Regiunea de sud-vest este dominată de deșertul Kalahari. Interesant este că altitudinea variază de la confluența râurilor Limpopo și Shashe la 513 m, cel mai jos punct, până la dealurile Tsodilo la 1.489 m, cel mai înalt punct.

Resurse naturale și mediu

Bogăția Botswanei în resurse naturale este substanțială, diamantele conducând lista, urmate de cupru, nichel, sare, carbonat de sodiu, potasiu, cărbune, minereu de fier și argint. Aceste resurse joacă un rol crucial în economia țării. Aproximativ 45,80% din teren este dedicat agriculturii, în timp ce pădurile acoperă aproximativ 19,80%. Începând cu anul 2012, terenul irigat a fost estimat la aproximativ 20 km pătrați. Cu toate acestea, distribuția populației este semnificativ inegală, concentrată în principal în est în jurul capitalei Gaborone și Francistown, lăsând vastele întinderi ale Kalahari mai puțin populate.

Oamenii și societatea

În iulie 2020, populația Botswanei era estimată la 2.317.233 de persoane. Oamenii din Botswana sunt cunoscuți sub numele de Motswana (singular) sau Batswana (plural), engleza fiind limba oficială. Urbanizarea este în creștere, estimându-se că 70,90% din populație trăia în zone urbane în 2020. Gaborone, capitala, este cea mai populată zonă urbană, cu aproximativ 269.000 de locuitori în 2018.

Economie și infrastructură

Agricultură și industrie

Coloana vertebrală a economiei Botswanei include agricultura, concentrându-se pe creșterea animalelor și culturi, cum ar fi sorgul, porumbul, meiul, fasolea, floarea-soarelui și arahidele. Industriile se învârt în jurul resurselor naturale bogate ale țării, inclusiv mineritul diamantelor, cuprul, nichelul, sarea, cenușa de sodă și prelucrarea cărnii de vită. Fabricarea textilelor contribuie, de asemenea, la economie.

Comerț și investiții

Partenerii de export ai Botswanei sunt diverși, Belgia la 20,3%, India la 12,6%, Emiratele Arabe Unite la 12,4%, Africa de Sud la 11,9%, Singapore la 8,7%, Israel la 7%, Hong Kong la 4,1% și Namibia, de asemenea, la 4,1% începând cu 2017. Principalele produse de export cuprind diamante, cupru, nichel, sodă calcinată, carne de vită și textile. Pe frontul importurilor, principalii parteneri includ Africa de Sud cu 66,1%, Canada cu 8,3% și Israel cu 5,3%, concentrându-se pe alimente, mașini, bunuri electrice și combustibil, printre altele.

Energie și dezvoltare

Electrificarea a fost un accent semnificativ, 60,7% din populația totală având acces la energie electrică începând cu 2016. Dezvoltarea economică se reflectă în PIB-ul pe cap de locuitor, care a fost estimat la 17.000 USD în 2017. Astfel de cifre arată eforturile continue ale Botswanei de creștere și modernizare, în ciuda provocărilor geografice și climatice cu care se confruntă.

Concluzie

Botswana este un far al progresului și stabilității în Africa de Sud, susținută de o bogăție de resurse naturale și de o economie în creștere. Peisajele sale variază de la deșertul arid Kalahari până la terenuri agricole fertile, susținând atât stilul de viață tradițional, cât și viața urbană modernă. Pe măsură ce Botswana continuă să se dezvolte, rămâne conștientă de responsabilitățile sale de mediu și de bunăstarea cetățenilor săi, poziționându-se ca un jucător semnificativ în viitorul regiunii.

Date despre țară

Codul de țară BC
Regiune Africa
Suprafață 581730 km pătrați
Suprafața uscatului 566730 km pătrați
Suprafața apei 15000 km pătrați
Suprafață agricolă 45.80%
Suprafață păduri 19.80%
Cel mai jos punct de cotă junction of the Limpopo and Shashe Rivers 513 m
Cel mai înalt punct de cotă Tsodilo Hills 1,489 m
PIB/locuitor $17,000 (2017 est.)