Inima vibrației: Bangladesh

Amplasat în Asia de Sud, mărginit de maiestuosul Golf Bengal, între peisajele luxuriante din Birmania și vastele întinderi ale Indiei, se află Bangladesh. O țară în care trecutul și prezentul se unesc pentru a spune o poveste despre rezistență, diversitate și frumusețe naturală de neegalat. Cu o suprafață de 148.460 km pătrați, Bangladesh este o dovadă a artei naturii și a perseverenței umane.

Geografie și climă

Geografia Bangladeshului este la fel de diversă ca și cultura sa. Cu granițe terestre care se întind pe 4.413 km, inclusiv Birmania pentru 271 km și India pentru 4.142 km, țara este o tapiserie de verdeață și apă. Linia sa de coastă de 580 km se deschide spre Golful Bengal, prezentând priveliști uluitoare și o poartă către bogăția acvatică. Terenul este predominant o câmpie aluvionară, datorită Deltei Gangelui, ceea ce o face fertilă, dar și predispusă la inundații. Regiunile sud-estice oferă o schimbare de peisaj cu peisaje deluroase, oferind un habitat pentru o multitudine de specii de floră și faună.

Clima din Bangladesh adaugă un alt strat de complexitate țesăturii sale ecologice. Caracterizat printr-un climat musonic tropical, include o iarnă blândă (octombrie-martie), o vară caldă și umedă (martie-iunie) și un sezon musonic cald și ploios (iunie-octombrie) care întinerește terenul, dar prezintă și provocări semnificative.

Resurse naturale și utilizarea terenurilor

Bogăția terenurilor din Bangladesh este evidentă în resursele sale naturale – gaze naturale, teren arabil, lemn și cărbune, printre altele. Aproximativ 70,10% din terenul țării este dedicat utilizării agricole, 11,10% fiind acoperit de păduri. În ciuda amprentei sale geografice mici, Bangladesh se mândrește cu o acoperire uimitoare de irigare de 53.000 km pătrați, facilitând producția agricolă extinsă care formează coloana vertebrală a economiei sale.

Populația și urbanizarea

Începând cu iulie 2020, populația Bangladeshului se ridică la aproximativ 162.650.853. Cu Bangla ca limbă oficială, identitatea Bangladeshului prosperă prin căldura, ospitalitatea și patrimoniul cultural bogat al poporului său. Urbanizarea schimbă rapid peisajul demografic al țării, aproximativ 38,20% din populație locuind în zonele urbane. Dhaka, capitala pulsantă, găzduiește peste 21 de milioane de suflete, făcându-l nu doar centrul politic și cultural, ci și bătăile inimii națiunii.

Agricultură și industrie

Sectorul agrar din Bangladesh este o dovadă a inventivității și muncii grele a țării. Producând o gamă largă de bunuri, cum ar fi orezul, iuta, ceaiul, grâul, trestia de zahăr și tutunul, terenul fertil susține atât economia, cât și populația. Pe frontul industrial, Bangladesh a sculptat o nișă pe piața globală, în special cu industria sa de îmbrăcăminte, care se află alături de industria iutei, bumbacului, pielăriei și textilelor ca contribuitori semnificativi la PIB-ul țării.

În plus, portofoliul de export al țării include tricotaje, produse agricole, alimente congelate, articole din iută și piele, principalii parteneri de export fiind Germania, SUA și Marea Britanie. Importurile sunt dominate de bumbac, utilaje, produse chimice și produse alimentare, în principal din China, India și Singapore.

Provocări și oportunități

În ciuda progreselor sale economice, Bangladesh se confruntă cu provocări considerabile. Electrificarea rămâne o problemă critică, o parte semnificativă a populației neavând acces la energie electrică. În plus, altitudinea scăzută a țării și susceptibilitatea la schimbările climatice reprezintă amenințări continue la adresa dezvoltării și durabilității sale.

Cu toate acestea, Bangladesh continuă să prezinte o rezistență și o adaptabilitate remarcabile. Poziția sa strategică ca punte între Asia de Sud și Asia de Sud-Est, combinată cu o forță de muncă tânără și dinamică, prezintă oportunități semnificative de creștere și dezvoltare în următorii ani.

Concluzie

Bangladesh, cu istoria sa bogată, cultura vibrantă și spiritul său neîmblânzit, stă ca un far de perseverență în fața adversității. Pe măsură ce navighează prin complexitatea dezvoltării și modernizării, rămâne o națiune înrădăcinată în puterea poporului său și în fertilitatea pământului său. Viitorul Bangladeshului strălucește, promițând o călătorie plină de creștere, inovație și un sentiment de comunitate din ce în ce mai profund.

Date despre țară

Codul de țară BG
Regiune South Asia
Suprafață 148460 km pătrați
Suprafața uscatului 130170 km pătrați
Suprafața apei 18290 km pătrați
Suprafață agricolă 70.10%
Suprafață păduri 11.10%
Cel mai jos punct de cotă Indian Ocean 0 m
Cel mai înalt punct de cotă Keokradong 1,230 m
PIB/locuitor $4,200 (2017 est.)