Explorarea Japoniei: Țara Soarelui Răsare

Geografie și climă

Amplasat în Asia de Est, Japonia este un arhipelag pitoresc situat între Oceanul Pacific de Nord și Marea Japoniei, direct la est de Peninsula Coreeană. Acoperind o suprafață totală de 377.915 km pătrați, cu 364.485 km pătrați de teren și 13.430 km pătrați de apă, geografia Japoniei este distinctivă pentru lipsa granițelor terestre, rezultând o coastă extinsă care măsoară 29.751 km. Această națiune insulară experimentează un climat care trece de la tropical în sud la temperat rece în nord, găzduind o gamă diversă de floră și faună. Terenul este predominant accidentat și muntos, maiestuosul munte Fuji fiind cel mai înalt punct de altitudine la 3.776 m, iar Hachiro-gata marcând cel mai mic punct la -4 m.

Resurse naturale și agricultură

Resursele naturale ale Japoniei sunt relativ limitate, cu depozite minerale neglijabile, împingând țara în prim plan ca cel mai mare importator mondial de cărbune și gaz natural lichefiat, precum și al doilea cel mai mare importator de petrol. În ciuda acestor limitări, Japonia are un sector agricol înfloritor care ocupă 12,50% din suprafața sa terestră. Produsele agricole includ legume, orez, pește, păsări de curte, fructe, produse lactate, carne de porc, carne de vită, flori, cartofi, taros, igname, trestie de zahăr, ceai, leguminoase, grâu și orz. Aproximativ 68,50% din terenul Japoniei este împădurit, contribuind la biodiversitatea sa bogată.

Populația și urbanizarea

În iulie 2020, populația Japoniei era estimată la 125.507.472, cu o concentrare semnificativă de-a lungul regiunilor de coastă. În mod remarcabil, o treime din populație locuiește în și în jurul orașului Tokyo pe câmpia centrală (Câmpia Kanto), subliniind densitatea ridicată a populației țării în regiunile primare și secundare. Populația urbană reprezintă 91,80% din total, subliniind o schimbare pronunțată către viața urbană. Principalele zone urbane includ Tokyo (capitala), Osaka, Nagoya, Kitakyushu-Fukuoka, Shizuoka-Hamamatsu și Sapporo.

Economie și industrii

Cu un PIB pe cap de locuitor de 42.900 de dolari în 2017, Japonia se numără printre cele mai mari economii din lume și avansate din punct de vedere tehnologic. Sectorul său industrial se mândrește cu poziția de lider în producția de autovehicule, echipamente electronice, mașini-unelte, oțel și metale neferoase, nave, produse chimice, textile și alimente procesate. Partenerii de export ai țării includ SUA, China, Coreea de Sud, Hong Kong și Thailanda, subliniind o rețea comercială robustă. Produsele de export variază de la autovehicule și produse din fier și oțel la semiconductori și piese auto. În schimb, principalii parteneri de import ai Japoniei sunt China, SUA, Australia, Coreea de Sud și Arabia Saudită, cu petrol, gaze naturale lichide, îmbrăcăminte, semiconductori și cărbune ca importuri principale.

Infrastructură și tehnologie

Japonia este renumită pentru eficiența și inovația sa, în special în infrastructură și tehnologie. Electrificarea acoperă 100% din populație, o dovadă a angajamentului națiunii de a asigura energie accesibilă și fiabilă pentru toți cetățenii săi. Țara continuă să fie un lider mondial în tehnologie, nu numai în domeniul electronicii de consum, ci și în progresele de pionierat în robotică, inginerie auto și soluții energetice durabile.

Concluzie

Combinația unică a Japoniei de diversitate geografică, vitalitate economică și progres tehnologic îl face un studiu fascinant în contraste. De la peisajele sale montane și liniile de coastă extinse până la industriile sale inovatoare și centrele urbane dinamice, Japonia oferă o bogată tapiserie de comori culturale și naturale. Pe măsură ce navighează prin provocările resurselor naturale limitate și ale îmbătrânirii populației, abordarea progresistă a Japoniei față de dezvoltarea durabilă și cooperarea globală continuă să servească drept model pentru națiunile din întreaga lume.

Date despre țară

Codul de țară JA
Regiune East Asia/Southeast Asia
Suprafață 377915 km pătrați
Suprafața uscatului 364485 km pătrați
Suprafața apei 13430 km pătrați
Suprafață agricolă 12.50%
Suprafață păduri 68.50%
Cel mai jos punct de cotă Hachiro-gata -4 m
Cel mai înalt punct de cotă Mount Fuji 3,776 m
PIB/locuitor $42,900 (2017 est.)