Explorarea Cubei: Bijuteria Caraibelor

Introducere

Amplasat în apele cristaline ale Mării Caraibelor și Oceanului Atlantic de Nord, la doar 150 de kilometri sud de Key West, Florida, se află vibranta națiune insulară Cuba. Cu cultura sa bogată, istoria tumultoasă și frumusețea naturală uimitoare, Cuba oferă un amestec unic de experiențe pentru toți cei care pășesc pe țărmurile sale.

Prezentare geografică

Geografia Cubei este la fel de diversă ca și cultura sa. Întinzându-se pe 110.860 kilometri pătrați, cu 109.820 kilometri pătrați de teren și 1.040 kilometri pătrați de apă, se mândrește cu o varietate de peisaje. De la câmpii în cea mai mare parte plate la câmpii și dealuri accidentate până la munți maiestuoși din sud-est, terenul Cubei este o dovadă a frumuseții sale naturale. Linia de coastă se întinde pe 3.735 kilometri, oferind plaje uluitoare și o abundență de viață marină. Cel mai înalt punct din Cuba, Pico Turquino, ajunge la 1.974 de metri deasupra nivelului mării, oferind priveliști uimitoare pentru cei care se aventurează până la vârf.

Clima și resursele naturale

Bucurându-se de un climat tropical moderat de vânturile comerciale, Cuba are un sezon uscat din noiembrie până în aprilie și un sezon ploios din mai până în octombrie. Acest climat susține o bogată varietate de resurse naturale, inclusiv cobalt, nichel, minereu de fier, crom, cupru și multe altele. Cu 60,30% din teren dedicat agriculturii și 27,30% pădurilor, bogăția naturală a Cubei se extinde dincolo de depozitele sale minerale, susținând diverse produse agricole și un sector forestier robust.

Demografie și cultură

În iulie 2020, populația Cubei era estimată la 11.059.062. Poporul cubanez, cunoscut pentru căldura și ospitalitatea sa, are o mare parte a populației care locuiește în zonele urbane, aproximativ 77,20%, capitala Havana fiind cea mai populată. Spaniola este limba oficială, reflectând legăturile istorice bogate ale țării cu Spania. Distribuția populației este relativ uniformă, cu grupuri semnificative în orașele mai mari.

Economia: o privire de ansamblu

Economia Cubei este demnă de remarcat pentru concentrarea sa asupra industriilor precum petrolul, nichelul, cobaltul, produsele farmaceutice și tutunul, printre altele. Producția agricolă rămâne un element de bază al economiei, inclusiv zahărul, tutunul, citricele și cafeaua. Țara a dezvoltat un sector industrial variat, care se întinde de la construcții și oțel la ciment și mașini agricole. În plus, locația strategică a Cubei o face un jucător vital în comerțul internațional, oferind un amestec de parteneri de export și import la nivel global.

Societate și infrastructură

Guvernul cubanez a făcut pași semnificativi în infrastructură, atingând o rată de electrificare de 100% începând cu 2016. Acest progres se reflectă în creșterea constantă a PIB-ului pe cap de locuitor, care a fost estimat la 12.300 USD în 2016. Urbanizarea a cunoscut, de asemenea, o creștere majoră, zonele urbane majore, cum ar fi Havana, care se confruntă cu creștere și dezvoltare, indicând un peisaj urban în evoluție.

Concluzie

Cuba este o dovadă a rezistenței și vitalității. De la geografia sa uimitoare și climatul tropical până la economia sa diversă și structurile sociale dinamice, Cuba este mai mult decât o destinație turistică; Este o țară cu un bogat patrimoniu cultural și un viitor promițător. Pe măsură ce continuă să navigheze prin complexitatea secolului 21, Cuba își păstrează farmecul, atrăgând călătorii și oamenii de știință deopotrivă pe țărmurile sale.

Date despre țară

Codul de țară CU
Regiune Central America
Suprafață 110860 km pătrați
Suprafața uscatului 109820 km pătrați
Suprafața apei 1040 km pătrați
Suprafață agricolă 60.30%
Suprafață păduri 27.30%
Cel mai jos punct de cotă Caribbean Sea 0 m
Cel mai înalt punct de cotă Pico Turquino 1,974 m
PIB/locuitor $12,300 (2016 est.)