Explorarea Burkinei Faso: O privire în inima Africii de Vest

Geografie și climă

Poziționată în Africa de Vest, la nord de Ghana, Burkina Faso este o țară fără ieșire la mare, cu o geografie și un climat complex care îi modelează modul de viață. Națiunea acoperă o suprafață de 274.200 kilometri pătrați, cu terenuri reprezentând 273.800 kilometri pătrați și corpuri de apă care alcătuiesc restul de 400 kilometri pătrați. Are 3.611 km de granițe terestre cu șase țări: Benin (386 km), Coasta de Fildeș (545 km), Ghana (602 km), Mali (1325 km), Niger (622 km) și Togo (131 km). În ciuda peisajelor sale diverse, țara nu are o linie de coastă, diferențiind-o de unii dintre vecinii săi.

Clima din Burkina Faso este împărțită în trei zone distincte. În jumătatea sudică se află un climat tropical cald de savană, cu un scurt sezon ploios, trecând la o stepă tropicală fierbinte semi-aridă tipică regiunii Sahel în jumătatea nordică și o mică zonă deșertică fierbinte în nord, care se învecinează cu deșertul Sahara. Această diversitate în zonele climatice contribuie la o gamă largă de condiții agricole și de viață din țară.

Terenul din Burkina Faso este caracterizat în cea mai mare parte de câmpii plate până la disecate, ondulate, cu dealuri găsite în vest și sud-est. Națiunea este situată pe un platou extins, cu savane care sunt ierboase în nord și trec treptat în păduri rare în sud. Cel mai jos punct din Burkina Faso este râul Mouhoun (Volta Neagră) la 200 de metri deasupra nivelului mării, în timp ce cel mai înalt punct este Tena Kourou, ajungând la 749 de metri.

Resurse naturale și utilizarea terenurilor

Burkina Faso este înzestrată cu o varietate de resurse naturale, inclusiv aur, mangan, zinc, calcar, marmură, fosfați, piatră ponce și sare. Aceste resurse joacă un rol semnificativ în economia țării, în special aurul, care este un produs major de export. Terenul este utilizat predominant pentru agricultură, 44,20% fiind teren agricol și 19,30% acoperit de păduri. Începând cu 2016, aproximativ 550 de kilometri pătrați de teren erau irigați, susținând cultivarea culturilor precum bumbac, arahide, nuci de shea, susan, sorg, mei, porumb și orez. Creșterea animalelor este, de asemenea, o parte esențială a sectorului agricol al țării.

Populația și urbanizarea

Cu o populație totală estimată la 20.835.401 în iulie 2020, Burkina Faso are o societate modest urbanizată. Aproximativ 30,60% din populație trăiește în zone urbane, inclusiv capitala Ouagadougou, care găzduiește aproximativ 2,780 milioane de oameni, și Bobo-Dioulasso, al doilea oraș ca mărime al țării, cu aproximativ 972.000 de locuitori. Populația este concentrată în principal în centrul și sudul țării, unde clima și terenul sunt mai favorabile pentru locuire și agricultură.

Economie și dezvoltare

Economia Burkinei Faso este diversă, agricultura jucând un rol esențial alături de industrii precum producția de scame din bumbac, băuturi, prelucrarea agricolă, săpunul, țigările, textilele și mineritul aurului. Națiunea exportă în principal aur, bumbac și animale, Elveția, India și Africa de Sud fiind parteneri de export semnificativi. Importurile includ bunuri de capital, produse alimentare și petrol, China, Coasta de Fildeș și SUA fiind printre principalii parteneri de import.

În ciuda resurselor sale naturale și umane, Burkina Faso se confruntă cu provocări de dezvoltare, reflectate în rata de electrificare de doar 19,2% începând cu 2016 și un PIB pe cap de locuitor de 1.900 USD în 2017. Aceste cifre evidențiază necesitatea continuării eforturilor de dezvoltare pentru îmbunătățirea nivelului de trai și a oportunităților economice pentru poporul burkinabe.

Concluzie

Burkina Faso, cu geografia sa diversă, clima și patrimoniul cultural bogat, reprezintă o dovadă a rezistenței și adaptabilității poporului său. În ciuda provocărilor, națiunea continuă să-și valorifice resursele agricole și minerale substanțiale pentru dezvoltarea și creșterea durabilă. Cu eforturi continue către electrificare, educație și diversificare economică, Burkina Faso își propune să asigure un viitor prosper pentru toți cetățenii săi.

Date despre țară

Codul de țară UV
Regiune Africa
Suprafață 274200 km pătrați
Suprafața uscatului 273800 km pătrați
Suprafața apei 400 km pătrați
Suprafață agricolă 44.20%
Suprafață păduri 19.30%
Cel mai jos punct de cotă Mouhoun (Black Volta) River 200 m
Cel mai înalt punct de cotă Tena Kourou 749 m
PIB/locuitor $1,900 (2017 est.)