Explorarea Bhutanului: Regatul ascuns din Himalaya

Minuni geografice și splendoare naturală

Amplasat în Asia de Sud, între giganții falnici ai Chinei și Indiei, Bhutan este un regat senin răspândit pe o suprafață de 38.394 kilometri pătrați, tot uscat, fără corpuri de apă în limitele sale. Această țară are o graniță terestră substanțială de 1.136 km, împărțită între China (477 km) și India (659 km), dar nu are coastă. Terenul Bhutanului este în mare parte muntos, presărat cu câteva văi fertile și savană, o adevărată mărturie a frumuseții diverse a naturii. Cu zone climatice variind de la tropicale în câmpiile sudice până la ierni severe și veri răcoroase în Himalaya, Bhutan oferă o gamă largă de climate în peisajul său.

Resursele naturale și conservarea mediului

Una dintre cele mai importante comori ale Bhutanului este resursele sale naturale abundente, inclusiv lemn, hidroenergie, gips și carbonat de calciu. În mod remarcabil, regatul se mândrește cu un teren forestier impresionant de 85,5%, subliniind angajamentul său față de conservarea mediului. Utilizarea de către Bhutan a energiei hidroelectrice ca sursă de energie curată exemplifică dedicarea sa pentru dezvoltarea durabilă. În plus, cu 13,6% teren agricol, Bhutan menține un echilibru între agricultură și conservarea pădurilor sale luxuriante.

Înălțarea peisajelor

Terenul din Bhutan este un spectacol dramatic al artei naturii, ridicându-se de la cel mai jos punct de altitudine de la Drangeme Chhu, la 97 de metri, până la înălțimile maiestuoase ale Gangkar Puensum, care este cel mai înalt munte neescaladat din lume, la 7.570 de metri. Această altitudine contribuie nu numai la diversitatea geografică a Bhutanului, ci și la biodiversitatea sa bogată.

Societate și economie

În iulie 2020, populația estimată a Bhutanului era de 782.318, cu o naționalitate cunoscută atât singular, cât și plural ca Bhutanese. Dzongkha, limba oficială, unește populația, în timp ce urbanizarea se ridică la 42,3%. Capitala, Thimphu, nu este doar centrul politic și economic, ci și inima culturii bhutaneze, găzduind aproximativ 203.000 de locuitori începând cu 2018.

Structuri economice și parteneriate

Economia Bhutanului, cu un PIB pe cap de locuitor de 9.000 de dolari în 2017, este susținută de mai multe industrii cheie, inclusiv ciment, produse din lemn, fructe prelucrate, băuturi alcoolice și, în special, turism, care introduce lumea în filosofia unică a Bhutanului de fericire națională brută. Agricultura rămâne un element de bază al economiei bhutaneze, producând orez, porumb, rădăcini, citrice, produse lactate și ouă. O parte semnificativă a comerțului Bhutanului este cu India, reprezentând 95,3% din exporturi și 89,5% din importuri în 2017, subliniind legăturile economice profunde dintre cele două țări.

Profilul de export al Bhutanului este divers, oferind electricitate (în principal în India), ferosiliciu, ciment, cardamom, carbură de calciu, tije / bare de oțel, dolomit și gips. Importurile includ combustibil și lubrifianți, avioane, utilaje și piese, orez și autovehicule, indicând un comerț echilibrat care susține atât nevoile industriale, cât și cele ale consumatorilor.

Infrastructură și modernizare

Într-o realizare impresionantă de modernizare, Bhutan a realizat electrificarea totală a populației până în 2016, asigurându-se că toți cetățenii săi au acces la energie electrică. Această realizare evidențiază angajamentul Bhutanului de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor săi, echilibrând în același timp nevoile moderne cu durabilitatea mediului.

Tapiserie culturală și poziționare globală

Bhutan este un far al tradiției într-o lume în continuă modernizare, navigând cu atenție pe calea dezvoltării, păstrându-și în același timp identitatea culturală. Conceptul de fericire națională brută față de produsul intern brut ca măsură a progresului reflectă abordarea holistică a dezvoltării Bhutanului, acordând prioritate bunăstării cetățenilor săi și mediului natural.

În ciuda izolării sale geografice, Bhutan și-a menținut cu succes suveranitatea și bogăția culturală prin promovarea unor relații bilaterale puternice, în special cu țările vecine. Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai interconectată, exemplul Bhutanului de dezvoltare durabilă și conservare culturală rămâne o lumină călăuzitoare pentru națiunile din întreaga lume.

În concluzie, Bhutan, cu peisajele sale uimitoare, cultura bogată și politicile de perspectivă, este o țară unică care oferă un model pentru pace, fericire și durabilitate. Eforturile sale de a menține creșterea economică, păstrând în același timp mediul și promovând fericirea, sunt lăudabile, făcând-o o țară cu adevărat extraordinară pe scena mondială.

Date despre țară

Codul de țară BT
Regiune South Asia
Suprafață 38394 km pătrați
Suprafața uscatului 38394 km pătrați
Suprafața apei 0 km pătrați
Suprafață agricolă 13.60%
Suprafață păduri 85.50%
Cel mai jos punct de cotă Drangeme Chhu 97 m
Cel mai înalt punct de cotă Gangkar Puensum 7,570 m
PIB/locuitor $9,000 (2017 est.)