Explorând Germania: un centru de putere central european

Esența geografică

Amplasat în inima Europei Centrale, Germania este o țară care se mândrește cu o locație strategică care se învecinează cu Marea Baltică și Marea Nordului, poziționată între Olanda și Polonia și sudul Danemarcei. Cu o suprafață întinsă de 357.022 km pătrați, cuprinde în cea mai mare parte teren (348.672 km pătrați) cu corpuri de apă care acoperă 8.350 km pătrați. Națiunea își împarte granițele terestre, totalizând 3.714 km, cu nouă țări, inclusiv Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Luxemburg, Olanda, Polonia și Elveția. Germania se bucură, de asemenea, de o coastă extinsă de 2.389 km, sporindu-și interacțiunile maritime.

Clima și topografia

Clima Germaniei este predominant temperată și marină, caracterizată prin ierni și veri reci, noroase, umede, cu vântul ocazional cald de munte (foehn) făcându-și simțită prezența. Terenul țării este o tapiserie de câmpii în nord, zonele muntoase în centru și maiestuoșii Alpi bavarezi în sud. În special, altitudinea se întinde de la Neuendorf bei Wilster la -3,5 m, marcând cel mai jos punct, până la vârful Zugspitze care se ridică la 2.963 m, cel mai înalt punct de altitudine.

Bogăția naturală și terenurile agricole

Națiunea este înzestrată cu resurse naturale bogate, inclusiv cărbune, lignit, gaze naturale, minereu de fier, cupru, nichel, uraniu, potasă, sare, materiale de construcție și lemn fertil și teren arabil. Agricultura este un sector semnificativ, 48,00% din teren fiind dedicat activităților agricole, în timp ce pădurile acoperă 31,80% din suprafața țării. Începând cu anul 2012, terenul irigat a totalizat aproximativ 6.500 km pătrați, susținând diverse culturi și produse.

Dinamica populației

Cu o populație estimată la peste 80 de milioane de oameni în iulie 2020, Germania este cea mai populată țară din Europa. Distribuția populației este destul de uniformă în întreaga țară, centrele urbane din partea de vest a Renaniei de Nord-Westfalia atrăgând populații mai dense. Aproximativ 77,50% din populație locuiește în zone urbane, inclusiv orașe mari precum Berlin, Hamburg, München și Köln.

Structura culturală și economică

Germana este limba oficială, reflectând naționalitatea poporului cunoscut cu mândrie sub numele de germani. Țara este sărbătorită pentru contribuțiile sale la artă, muzică, literatură și gândire filosofică de-a lungul istoriei.

Industrie și agricultură

Peisajul economic al Germaniei este marcat de statutul său de unul dintre cei mai mari și mai avansați producători din punct de vedere tehnologic din mai multe sectoare. Acestea includ fier, oțel, cărbune, ciment, produse chimice, mașini, vehicule, mașini-unelte, electronice, automobile, alimente și băuturi, construcții navale și textile. Sectorul agricol prosperă din producția de cartofi, grâu, orz, sfeclă de zahăr, fructe, varză; produse lactate; și creșterea bovinelor, porcilor, păsărilor de curte.

Relații comerciale și economie

Pe frontul economic global, Germania se mândrește cu relații comerciale robuste, cu parteneri cheie de export, cum ar fi SUA, Franța, China, Olanda, Marea Britanie, Italia, Austria, Polonia și Elveția. Principalele sale mărfuri de export includ autovehicule, mașini, produse chimice, computere și produse electronice, echipamente electrice, produse farmaceutice, metale, echipamente de transport, produse alimentare, textile, cauciuc și produse din plastic. Partenerii de import includ Olanda, China, Franța, Belgia, Italia, Polonia, Cehia, SUA, Austria și Elveția, concentrându-se pe mașini, echipamente de prelucrare a datelor, vehicule, produse chimice, petrol și gaze, metale, echipamente electrice, produse farmaceutice, produse alimentare și produse agricole. Rata de electrificare este de 100% începând cu 2016, susținând dezvoltarea cuprinzătoare a infrastructurii țării. Cu un PIB pe cap de locuitor de 50.800 de dolari în 2017, Germania își subliniază puterea economică și calitatea vieții.

Concluzie

Germania, cu locația sa central-europeană, peisajul divers, economia robustă și patrimoniul cultural bogat, continuă să joace un rol esențial pe scena mondială. De la orașele sale dinamice și zonele rurale liniștite până la industriile sale inovatoare și practicile durabile, Germania oferă un model de dezvoltare și prosperitate, adânc înrădăcinat în istoria sa, dar întotdeauna privind spre viitor.

Date despre țară

Codul de țară GM
Regiune Europe
Suprafață 357022 km pătrați
Suprafața uscatului 348672 km pătrați
Suprafața apei 8350 km pătrați
Suprafață agricolă 48.00%
Suprafață păduri 31.80%
Cel mai jos punct de cotă Neuendorf bei Wilster -3.5 m
Cel mai înalt punct de cotă Zugspitze 2,963 m
PIB/locuitor $50,800 (2017 est.)