Eswatini: O bijuterie a Africii de Sud

Geografie și climă

Amplasat în Africa de Sud, între Mozambic și Africa de Sud, Regatul Eswatini se întinde pe o suprafață de aproximativ 17.364 kilometri pătrați. Această națiune fără ieșire la mare se mândrește cu un teren caracterizat de munți și dealuri, alături de câmpii moderat înclinate, făcându-l o capodoperă pitorească. În ciuda lipsei unei linii de coastă, Eswatini compensează cu peisajele sale uluitoare. Clima țării variază considerabil, variind de la tropicală în zonele joase până aproape temperată în regiunile mai înalte, găzduind o gamă diversă de floră și faună.

Resurse naturale și utilizarea terenurilor

Eswatini este binecuvântat cu resurse naturale abundente, inclusiv azbest, cărbune, argilă, cassiterit, hidroenergie și păduri. În special, adăpostește, de asemenea, mici depozite de aur și diamante, piatră de carieră și talc. Terenurile agricole reprezintă 68,30% din suprafața totală a terenurilor, în timp ce pădurile acoperă 31,70%, reflectând biodiversitatea bogată și potențialul agricol al națiunii. Marele râu Usutu și Emlembe, cele mai joase și mai înalte puncte de altitudine din țară, evidențiază diversitatea geografică care stă la baza frumuseții și resurselor sale naturale.

Populația și societatea

În iulie 2020, populația din Eswatini era estimată la 1.104.479. Distribuția acestei populații este inegală, concentrată în principal în văi și câmpii datorită terenului muntos. Urbanizarea este relativ scăzută, doar aproximativ 24,20% din populație locuind în zonele urbane, inclusiv Mbabane, capitala, care găzduiește aproximativ 68.000 de locuitori. Limbile oficiale ale țării sunt engleza și siSwati, reflectând istoria colonială și patrimoniul cultural. Oamenii din Eswatini sunt cunoscuți sub numele de liSwati (singular) sau emaSwati (plural), deși termenul Swazi rămâne utilizat pe scară largă printre vorbitorii de engleză.

Economie

Economia din Eswatini este diversă, agricultura jucând un rol semnificativ alături de industrii precum producția de concentrate de băuturi răcoritoare, mineritul cărbunelui, silvicultura, prelucrarea zahărului, textilele și îmbrăcămintea. Trestia de zahăr, porumbul, bumbacul, citricele, ananasul, bovinele și caprele se numără printre produsele agricole primare, susținând atât consumul local, cât și exportul.

Comerț și industrie

Pe frontul comercial, Eswatini menține o relație robustă cu Africa de Sud, principalul său partener de export și import, prezentând dinamica economică interconectată dintre cele două țări. În 2017, Africa de Sud a reprezentat 94% din exporturile Eswatini, inclusiv concentrate de băuturi răcoritoare, zahăr, cherestea, fire de bumbac, frigidere, citrice și conserve de fructe. În schimb, Eswatini a importat în principal autovehicule, mașini, echipamente de transport, produse alimentare, produse petroliere și produse chimice din Africa de Sud, subliniind dependența de vecinul său pentru bunuri și servicii esențiale. În plus, China a apărut ca un partener semnificativ de import, reprezentând 5,2% din importuri în 2017, semnificând încercările regatului de a-și diversifica relațiile comerciale.

Provocări legate de infrastructură și dezvoltare

În ciuda resurselor sale naturale bogate și a activităților economice, Eswatini se confruntă cu provocări în ceea ce privește asigurarea creșterii și dezvoltării favorabile incluziunii. Una dintre problemele critice este electrificarea, aproximativ 900.000 de persoane neavând acces la electricitate începând cu 2017. Acest lucru prezintă obstacole semnificative în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special în zonele rurale, unde locuiește majoritatea populației neelectrificate.

Agricultură și irigații

Agricultura rămâne o coloană vertebrală a economiei din Eswatini, dar se bazează în mare măsură pe cei aproximativ 500 de kilometri pătrați de teren irigat, începând cu 2012, pentru a asigura productivitatea și securitatea alimentară. Această dependență subliniază importanța practicilor durabile de gestionare a apei pe fondul preocupărilor crescânde privind schimbările climatice și degradarea mediului.

Concluzie

Eswatini, o țară de o frumusețe naturală uimitoare și bogăție culturală, se află la o răscruce între păstrarea tradițiilor sale și îmbrățișarea dezvoltării moderne. Cu locația sa strategică în Africa de Sud, economia diversă și potențialul de creștere, Eswatini își poate depăși provocările prin strategii de dezvoltare durabilă, integrare regională consolidată și concentrarea asupra surselor regenerabile de energie pentru a-și alimenta viitorul. Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre o eră mai interconectată și mai conștientă de mediu, călătoria lui Eswatini reprezintă un amestec unic de patrimoniu și inovație, oferind lecții valoroase pentru dezvoltarea durabilă și conservarea culturală.

Date despre țară

Codul de țară WZ
Regiune Africa
Suprafață 17364 km pătrați
Suprafața uscatului 17204 km pătrați
Suprafața apei 160 km pătrați
Suprafață agricolă 68.30%
Suprafață păduri 31.70%
Cel mai jos punct de cotă Great Usutu River 21 m
Cel mai înalt punct de cotă Emlembe 1,862 m
PIB/locuitor $10,100 (2017 est.)